Toelatingsexamen geneeskunde was te moeilijk: studenten krijgen extra punten. Nog nooit zoveel extra punten.

Toelatingsexamen geneeskunde was te moeilijk: studenten krijgen extra punten

Het toelatingsexamen geneeskunde van begin juli had een “hoge moeilijkheidsgraad”, stelt de examencommissie vast. Ze kent alle deelnemers daarom dertien extra punten toe voor beide examenonderdelen. “Elk jaar worstelen we met de moeilijkheidsgraad.”

Ruim 4.800 jongeren namen op 2 juli deel aan het toelatingsexamen geneeskunde. Zo’n 900 van hen waren geslaagd, wat betekent dat ze minstens 50 procent behaalden op beide examen­onderdelen. Na afloop van zo’n toelatingsexamen wordt een rangschikking gemaakt en mogen de beste kandidaten starten aan de opleiding. Gemiddeld mag zo’n 30 à 40 procent van de deelnemers ook effectief aan de opleiding beginnen.

Maar het quotum voor volgend academiejaar ligt op 1.723, heel wat meer dan de 900 kandidaten die in eerste instantie geslaagd waren. De examencommissie stelde naar eigen zeggen vast dat het examen een “hoge moeilijkheidsgraad” had en besliste daarom iedereen voor beide examenonderdelen dertien extra punten toe te kennen. Dat is 26 punten extra op een totaal van 240. De resultaten simpelweg rangschikken en de beste 1.723 deelnemers toelaten kan niet, want volgens de wet moet je effectief geslaagd zijn voor beide onderdelen voor je aan die rangschikking kunt worden toegevoegd.

Nog nooit zoveel extra punten

Hoe kan het dat het examen zoveel moeilijker is dan vorig jaar? “Dat komt in eerste instantie doordat de commissie jaarlijks volledig nieuwe examens moet opstellen”, zegt Jan Eggermont, hoogleraar aan de faculteit geneeskunde van de KU Leuven en voorzitter van de bevoegde examencommissie. Voorbije examens worden jaarlijks gepubliceerd op de website van de overheid, zodat toekomstige kandidaten zich kunnen voorbereiden – maar daardoor kunnen die niet hergebruikt worden.

Het is niet de eerste keer dat er extra punten werden toegekend, voegt Eggermont toe: “In 2022 kregen alle deelnemers zestien extra punten, in 2018 waren dat er tien. Al is 26 punten het hoogste aantal ooit voor het artsenexamen.” Ook deelnemers aan het examen voor dierengeneeskunde kregen per onderdeel vijf extra punten.

“Er is altijd een spanningsveld tussen hoe wij als experts de moeilijkheidsgraad inschatten en hoe een 18-jarige die inschat, of hoe die een vraag interpreteert. Dat is iets waar we jaar na jaar mee worstelen”, zegt Eggermont. Jaarlijks worden de resultaten van het examen bekeken. Vragen die achteraf bijvoorbeeld te onduidelijk bleken, tellen niet meer mee bij de eindscore. Bij het examen voor geneeskunde was dat dit jaar bij vier vragen het geval.

https://www.standaard.be/cnt/dmf20240715_96479585