Bij wedertewerkstelling wijst een school- of centrumbestuur een ter beschikking gesteld personeelslid een betrekking toe in een ander ambt.
Bezoldigingsregels
Deze regels zijn vastgelegd in het Koninklijk besluit nr. 63 houdende wijziging van de bezoldigingsregels van toepassing op het onderwijzend en daarmee gelijkgesteld personeel van het onderwijs met volledig leerplan en van het onderwijs voor sociale promotie of met beperkt leerplan.
Verloven, verlofstelsels en (onterechte/ongewettigde) afwezigheden
Openbaarheid van bestuur
Overheidsdiensten zijn verplicht om bestuursdocumenten openbaar te maken. Dit moeten ze doen door inzage en uitleg te geven over de documenten. Verder moeten ze hiervan een kopie of afschrift geven, eventueel tegen een redelijke prijs. Er zijn echter specieke weigeringsgronden.
Privacy
Dossiers van de onderwijsinstelling vallen onder de privacywet. Een werknemer heeft het recht om zijn dossier in te kijken en aan te passen. Het bestuur moet eerst kennisname nemen bij zijn werknemer en indien nodig zijn goedkeuring vragen, wanneer zij gegevens willen doorsturen naar het werkstation. Een personeelsdossier mag niet zomaar worden doorgegeven aan een andere school. Wanneer een student van school verandert, moet hij eerst zijn schriftelijke toestemming geven om zijn loopbaanfiche door te geven.
Bewaarplicht en archiveringsplicht
De termijnen zijn vermeld in de Omzendbrief BaO/2005/03 van 31/01/2005
Ambt -en beroepsgeheim
Als directie/bestuur neemt u soms kennis van feiten die om actie vragen. Even vaak botst dit echter met uw ambtsgeheim. Wij adviseren u over de juiste stappen.
Omkadering op niveau van de universiteit, associatie, (hoge) school of scholengemeenschap
Redactie statuten van vzw’s, scholengemeenschappen, …
Structuur en organisatie van het onderwijs
-
Toelatings- en overgangsvoorwaarden
-
Studiebekrachtiging
Onderwijsinstellingen moeten van rechtswege erkende studiebewijzen uitreiken.
-
Deontologische en juridische aspecten van leerlingenbegeleiding:
-
Discretie
De discretieplicht is een aan het personeelslid opgelegde gedragsnorm die verbiedt dat er op eigen initiatief mededelingen worden gedaan over zaken waarvan de openbaarmaking niet uitdrukkelijk is toegelaten of voorgeschreven. Ook het openbaar maken van vertrouwelijke gegevens aan personen die niet gerechtigd zijn er kennis van te nemen, is verboden.
-
Privacy
Wanneer een student van school verandert, moet hij eerst zijn schriftelijke toestemming geven om zijn loopbaanfiche door te geven. Ook bij het gebruik van camera’s is het recht op privacy uitermate relevant.
-
Zorg, samenwerking school-CLB, leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften
-
Gelijke onderwijskansen, inschrijvingsrecht en -beleid, draagkracht
-
Reclame en sponsoring
: Scholen dienen een neutraliteit te bewaren. In bepaalde gevallen mogen zij zich echter wel inlaten met commerciële partners.
-
Rechtspositie van de leerling, schoolreglement, sanctioneringsbeleid, orde- en tuchtmaatregelen (leerlingen)
-
Ouderlijk gezag in onderwijsaangelegenheden
De beslissingen over een minderjarige leerling worden genomen door de personen die het ouderlijk gezag uitoefenen. De omzendbrief NO/2005/01 (13AC) van 14 april 2005 formuleert over het ouderlijk gezag de beste handelwijze bij contacten met de ouders. De juiste toepassing van de principes uit de omzendbrief blijft de verantwoordelijkheid van het schoolbestuur.
-
Burgerlijke -en strafrechtelijke aansprakelijkheid
-
Patrimoniumbeheer, onroerend goed, bijvoorbeeld:
-
Aanneming
-
Vergunningen
-
Aankoop
-
Verhuur
-
Pacht
-
Verlof voor verminderde prestaties (VVP)
Je kan dit VVP voltijds opnemen voor een periode van 24 maanden of halftijds of eenvijfde voor een periode van 120 maanden.
-
Afwezigheid voor verminderde prestaties (AVP)
AVP kan je voor een periode van maximaal 60 maanden opnemen. AVP is een gunst.
-
Eindeloopbaanregeling
Recht om VVP op te nemen vanaf 55 jaar tot aan pensioen
Laat u bijstaan door een gespecialiseerd raadsman